Wednesday, 21 May 2014

TELOK KEMANG. - Amerika Syarikat (AS) secara rasmi hari ini mengucapkan terima kasih kepada Angkatan Tentera Malaysia (ATM) yang telah menyelamatkan tentera negara tersebut di Mogadishu, Somalia selepas 20 tahun kejadian itu berlaku.
Biarpun kisah pengorbanan tentera Malaysia yang menyertai operasi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNOSOM II) pada 3 dan 4 Oktober 1993 itu tidak pernah didedahkan malah tidak langsung dipaparkan dalam filem berjudul Black Hawk Down arahan Ridley Scott pada 2001, pengisytiharan itu amat membanggakan ATM.

Pemangku Penolong Setiausaha Negara Biro Hal Ehwal Politik Tentera AS, Tom Kelly berkata, negaranya amat terhutang budi dengan pengorbanan anggota ATM yang disifatkan sebagai berani mempertaruhkan nyawa demi menyelamatkan tentera elit AS yang ketika itu terperangkap dalam serangan militan Somalia.

"Jasa tentera Malaysia ini akan dikenang dan AS mengucapkan jutaan terima kasih di atas tindakan berani pasukan ATM untuk menyelamatkan anggota kami dalam kejadian 20 tahun lalu itu.

"Malah dalam kejadian itu seorang anggota tentera Malaysia telah kehilangan nyawa selain sembilan tercedera dalam operasi menyelamat di Mogadishu itu,'' katanya,

Beliau berkata demikian ketika berucap pada Majlis Penyerahan Pengiktirafan Full Training Capability dan Pelancaran Blueprint Pusat Pengaman Malaysia, di Telok Kemang, di sini hari ini. - UM

Layan gambar sejarah mengenai operasi Black Hawk Down di bawah:

MALAYSIAN WORLD CLASS SNIPER guys in Somalia mission of what Hollywood called "Black Hawk Down"

Some info about sniper, how deadly this weapon is!


In Black Hawk Down (since USA use that name in Hollywood film), USA try to kidnap Farah Aidid at the Bukhara market without UN concern.. and from this very IDIOT USA army mistake and arrogant, so many Malaysian army died because of this IDIOT USA action, tryin' very hard to save american butt from being kill.. after the STUPID incident President Bill Clinton call-back all of USA army from Somalia ground field!


At least USA official military person recognized Malaysian army contribution in saving their butt in Somalia "Black Hawk Down"!

UN recognition to Malaysian army in saving USA armies butt 

0 comments:

Post a Comment

BLOG ANDA DISINI SANGAT SYOK

..