Friday, 24 April 2015


Sejak azali lagi, orang-orang Melayu pada dasarnya tidak rasis dan tidak pernah kisah untuk berbelanja di kedai-kedai Cina sehingga kaum Cina mampu menjadi kaya raya dan menguasai ekonomi negara.   

Namun begitu, melihat kebencian kaum Cina yang meluap-luap terhadap orang Melayu yang diluahkan di laman-laman sosial, ditambah pula dengan usaha mereka menjatuhkan peniaga-peniaga Melayu, maka akhir-akhir ini, orang-orang Melayu telah mula bertindak balas. 

Kempen boikot barangan cina DAP dimainkan di laman sosial sebagai membalas tindakan pekedai Cina mendiskriminasi barangan keluaran bumiputera.    

Tindakan orang-orang Melayu ini, benar-benar mencabar keangkuhan kaum Cina.   Justeru, mereka merasakan perlu melakukan sesuatu yang lebih besar bagi menunjukkan �kekuatan� mereka. 

Untuk itu, mereka memilih untuk memboikot Petronas yang dianggap mereka sebagai milik Melayu.  Kempen memboikot Petronas semakin rancak dimainkan di laman sosial mereka.  Stiker-stiker pelekat berbahasa Cina juga diedarkan bagi menyebarkan mesej kepada kaum mereka. 

Nampaknya, walaupun Petronas di bawah pentadbiran baru begitu �terbuka� terhadap kaum Cina dari segi jawatan tinggi mahupun perniagaan sokongan, ia tetap masih belum cukup lagi bagi kaum yang tamak ini.   Bagi mereka, selagi Pengerusi atau Ketua Eksekutif Petronas adalah Melayu maka Petronas adalah milik Melayu.  Dan selagi Petronas adalah milik kerajaan maka ia adalah milik Melayu, kerana kerajaan adalah Melayu. 

Kata orang, perasaan benci dan marah yang meluap-luap mampu menjadikan seseorang itu buta.  Ini kerana perasaan negatif yang keterlaluan akan menghalang otak untuk berfikir dengan baik.  Dalam kebanyakan kes, mereka yang mengalami perasaan ini akan merosakkan diri sendiri dan juga orang di sekeliling mereka dengan tindakan bodoh dan membuta tuli. 

Inilah yang berlaku di kalangan masyarakat Cina apabila hasutan kaum begitu menjadi-jadi di laman sosial tanpa sebarang tindakan.  

Kebencian mereka yang keterlaluan terhadap orang Melayu menyebabkan mereka gagal memahami konsep kerajaan dan syarikat milik kerajaan.   Petronas adalah syarikat milik kerajaan Malaysia dan ia menyumbang hampir 45% kepada belanjawan negara.  Justeru, tindakan kaum Cina memboikot Petronas samalah seperti mengsabotaj negara sendiri. 

Sekiranya Petronas jatuh, maka pendapatan negara juga akan turut jatuh.  Sekiranya pendapatan negara jatuh maka ekonomi akan terjejas sekali gus menjejaskan para peniaga yang majoritinya Cina, selain rakyat sekalian.  Bukankah ia satu tindakan yang bodoh? 

Seruan kaum Cina untuk memboikot Petronas turut membuktikan bahawa mereka tidak punya taat setia kepada negara ini.  Mereka sanggup mengsabotaj negara sendiri asalkan orang Melayu tidak menjadi ketua dalam mana-mana syarikat besar.  Oleh itu, kita jangan sekali-kali terkejut jika mereka sanggup menghancurkan negara sendiri semata-mata kerana Perdana Menterinya adalah Melayu. 

Mungkin pihak pengurusan Petronas harus mengambil maklum mengenai perkara ini dan berfikir dua kali untuk memberi ruang kepada kaum yang satu ini. 

Ingatlah bahawa di kalangan kaum itu, ada yang telah mendapat memonopoli projek besar tetapi masih menuduh kerajaan tidak memberikan sebarang peluang kepada mereka.  Yang diberi peluang berkarya mengutuk kerajaan, Melayu dan Islam pula masih terus terjerit-jerit tiada ruang bersuara. 

Lalu, di manakah maruah kita untuk terus menyorong pipi pada orang yang menunjukkan tapak kaki? 

Persoalannya kini, apakah rasionalnya Petronas memberi peluang pekerjaan dan perniagaan kepada pihak yang memboikot produknya?   

Pihak pengurusan Petronas harus ingat bahawa ini bukan lagi soal tindakan apa yang professional, tetapi soal berfikiran rasional.   Anak Melayu cukup ramai yang berkebolehan dan jauh lebih bijak untuk memegang jawatan tinggi dan juga membina perniagaan sendiri sebagai industri sokongan kepada Petronas. 

Malah, kewujudan serta kejayaan Petronas itu sendiri adalah bukti kebolehan anak-anak Melayu.   Sudah sampai masanya kita bersatu untuk membela bangsa dan mengajar sesiapa saja yang gemar menindas, mencabar dan menghina bangsa kita sesuka hati.  Kita bukan ketandusan bakat di kalangan anak Melayu, kita cuba ketandusan keyakinan dan jati diri serta ketulusan hati untuk mengakui kemampuan anak bangsa sendiri.      

12 comments:

 1. mat sabu kata xper...lgpun dia sanggup mkn babi dgn dap......

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ceo petronas yg baru kn pecat telah sebab petroncibai rugi rm7billion.

   Penasihat petronlancau adalah mamak Kerala India

   Petronbutoh tak nk korek lubang d Malaysia tapi seronok konkek lubang di luar negara..

   Itulah gelaran sebenar petronas

   Delete
 2. ..buatlah bancian brp banyak kaum cina singgah dipremis petronas

  ReplyDelete
 3. Tengok iklan caltex pun da tau.. tgk kaler

  ReplyDelete
 4. Cina nak boikot.... boikotlah.... petronas pun bukan bagus sangat pun.... buli melayu serupa tulah sebab tak bayar royalti yang sewajarnya diterima oleh kerajaan melayu kelantan.... kelantan tu bukan diperintah oleh cina pun.... melayu serupa pemimpin petronaslah jua.

  Hodoh2 cina dia tak buli dan susahkan bangsanya.... harap melayu yang baik sangat akhlaknya haram tak patuh perjanjian yang dibuat.... ingat buat macam tu Allah nak beri rahmat dan keberkatan ke pada perniagaan hangpa?

  ReplyDelete
  Replies
  1. sejak pertengahan tahun lepas aku x beli apa saja barangan petronas. sebab aku geram petronas x bayar royalti kpd kerajaan kelantan. dia salurkan wang tersebut kpd JPP. JPP tu bukan pilihan rakyat.

   Delete
  2. Kepala but lahh..tak habis2 dgn royalti taik babi..kau

   Delete
  3. Betul tu anon 15:38. Saya dah lama tak beli Petronas atas 2 sebab. Pertama Petronas buli Kelantan. Kedua kerana harga minyak asyik dok naik tak sudah-sudah. Kalau ramai tak beli minyak Petronas, akibatnya akan menjejaskan jualannya dan keuntungannya. Ini diharap akan menjurus kepada Petronas menurunkan harganya dan syarikat lain akan turut berbuat demikian untuk mendapatkan pelanggan. Apabila harga disyarikat lain lebih murah kita terus menyokong mereka dengan harapan Petronas akan sekali lagi menurunkan harganya, diikuti dengan tindakan yang sama oleh syarikat lain. Diharap ini dapat mencetus kesedaran sehingga harga jatuh ketahap yang patut dan munasabah.

   Delete
 5. Ha ha betul cakap anon 18:26, negeri kau cuma dapat royalti berupa taik babi sebab banyak industri ternakan babi.... takkan negeri kau dapat royalti untuk setiap ekor babi yang dijual kot... tu kira haram sebab berniaga najis.

  ReplyDelete
 6. Israel yg yahudi tu pun tak tindas bangsanya sendiri, tetapi melayu ni lagi teruk dari yahudi sebab tindas bangsanya sendiri. umno ni suka org melayu ni bodoh, miskin sebab disitulah umno paling kuat dlm dunia. umno boleh beli org melayu dgn duit BRIM dll. Bodohlah siapa yg berjuang kerana melayu bukan Islam.

  ReplyDelete
 7. Satu lg aku nak tambah.. kempen boikot barangan cina DAP x berjaya pun.. malah boleh dikatakan GAGAL.. aku cadangkan kita boikot barangan cina MCA pasti mendapat sokongan majoriti rakyat..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Wan Ketum

   Ko ni mabuk apa.. Habis ko dengki cina Ape hal?

   Pampers nenek ko pakai cina yg buat.. Sat gi ... Meleleh air ketum menitik kat atas riba ko nanti...

   Amik kooo

   Delete

BLOG ANDA DISINI SANGAT SYOK

..